lördag 30 mars 2013

Espanjasta Ruotsiin

Espanjan viimeinen viikko ei mennyt ihan niin kuin olin suunnitellut. Kuin salama kirkkaalta taivaalta, iski kipu oikeaan akillekseen keskimatkan kisan jälkeen. Olin todella yllättynyt, sillä ennen sitä kaikki tuntui täysin normaalilta. En saanut minkäänlaista varoitusta ja sen takia en saanut mahdollisuuttakaan keventää harjoittelua, ja sillä tavalla välttää isompia ongelmia. Nyt kävi vaan niin, että akilles-jänne yhtäkkiä tulehtui, pääosin johtuen hiekkaisesta maastopohjasta, jyrkistä mäistä, sekä turhan kevyeiden kenkien käytöstä. Aikaisemmin en ole kärsinyt vastaavista vammoista, mutta sen verran olen ymmärtänyt, että niistä kannattaa yrittää päästä eroon heti.

Viimeinen viikko kului siten vesijuoksun, pyöräilyn, crossailun ja kuntopiirin merkeissä. Aluksi oli huono fiilis kun en pystynyt treenaamaan kuin halusin, mutta lopuksi tajusin, ettei vamma ainakin siitä parane, ja yritin kuntouttaa jalkaa hieman rauhallisemmin mielin. Tänä tiistaina vaihdoin maisemaa ja matkustin seuran leirille Ruotsin Blekingeen.

Jalka on parantunut tosi paljon, vaikka vieläkin joudun varomaan sitä. Olen pystynyt tekemään muutamia erittäin hyviä suunnistustreenejä täällä, eikä jalka ole häirinnyt liikaa. Maastossa on vielä vähän lunta, mutta ei niin paljon, että se haittaisi. Nyt kun olen suunnistanut niin paljon Barbaten ja Portugalin hiekkadyynimaastoissa, on todella kivaa juosta vähän erilaisissa maastoissa. Suunnistuksellisesti treenit ovat täällä sujuneet todella hyvin minun osaltani. Juoksin myös rennon kovaa viimeisellä osuudella 7manna-viestissä eilen perjantaina, enkä jäänyt kuin 1.50 nopeimmalle. Tiistai-aamuna 2.4 olemme takaisin Turussa taas.

7-mannan tulokset:  http://www.sydsvenska7manna.se/index.php/taevlingsinfo/sydsvenska-7-manna/resultat

Lopuksi pieni tyylinäyte Danielin etenemisestä keskiviikon treenissä upeassa maastossa. Juoksu on voimakkaan näköistä, ihan niin kuin legenda Carsten Jörgensenillä aikoinaan. Danielista kuullaan varmasti monella tavalla tulevana kesänä, sen verran hyvässä vireessä näyttää kaveri olevan. 



_____
Fredric

söndag 24 mars 2013

Rento

Nyt on hyvin kevyt viikko takana, pää ja keho pitäisi olla valmis ottamaan vastaan hyviä suunnistusharjoituksia naapurimaassamme Ruotsissa. Mennään tänään illalla ja huomenna on ekat suunnistukset ohjelmassa. Raipatirai.



onsdag 13 mars 2013

Leiri jatkuu

Canos de Mecassa elämä jatkuu. Edelleen on ollut aika pilvistä ja sateista. Tänään aurinko näkyy ensimmäistä kertaa moneen päivään. Aika menee nopeasti ja kahden viikon päästä olen jo Ruotsissa seuran leirillä, johon lennän suoraan täältä 26.3. Siihen asti on vielä aikaa tehdä hyviä perustreenejä ja onnistua suunnistusharjoituksissa täällä Espanjassa.

Viime viikonloppuna minulla oli kolmen päivän lepojakson. Se tuli tarpeeseen, sillä viimeiset treenit ennen sitä olivat aika rankkoja. Kuten yleensä, palauduin toki hyvin parissa päivässä ja maanantaina oli taas helpon tuntuiset jalat. Viimeiset viikot täällä ovat aika PK-painotteisia, lukuun ottamatta tämän viikonlopun kisat. Kyseessä on aika pienet kisat ja tällä kertaa ei ole yhtä korkeatasoista vastustusta kuin viime kerralla, mutta silti on hyvää kerätä vähän kisarutiinia ennen kuin kausi alkaa. Lauantaina on keskimatka ja sunnuntaina pitkä matka.

Suunnistus on tähän asti toiminut pääsääntöisesti hyvin, vaikka muutama heikompi esitys on myös tullut tehtyä. Tuttu hiekkamaasto lähialueella alkaa olla hyvin hallussa, mutta uudessa maastotyypissä hieman kauempana olen tehnyt virheitä. Minulla on välillä ollut vaikeuksia saada kartta ja maasto sopimaan yhteen, ja siinä tilanteessa pitäisi aina hiljentää vauhtia ja ottaa homma haltuun. Muutama kerta olen ollut liiankin motivoitunut tekemään täydellisen, vauhdikkaan suorituksen heti, myös uudessa maastotyypissä, ja silloin tämä vaihe on jäänyt tekemättä. Ainahan toisaalta virheistä jotain oppii, ja joka tapauksessa taito kehittyy pikku hiljaa paremmaksi koko ajan.

Myös fyysinen puoli menee pikkusen eteenpäin koko ajan. Lepojakson jälkeen sain paremmat tulokset kuin aikaisemmin sekä tasotestiltä, että maastoradalta. Mikään isoista muutoksista ei toki ole kyse, mutta ainahan on mukavaa huomata että jotain tapahtuu. Nyt pitäisi vaan edetä maltilla eteenpäin ja muistaa pitää myös rauhallisempia päiviä välillä, vaikka tekisi mieli kiskoa paljon kovia treenejä. Varsinkin täällä, missä olosuhteet ovat niin hyviä. Mihinkään ei ole kiire. Vaikka keväällä tulee paljon kisoja, pitäisi ruutti säilyä kuivana vielä heinäkuuhun asti, jolloin isot pojat seisovat Vuokatin kisojen lähtöviivalla.

Majoituksen allasosasto

Beach-lenkillä

Trafalgarin majakka

Takapihan nousu

________
Fredric

onsdag 6 mars 2013

Yhteenveto

Hejsan!

Olen jo ehtinyt olla kaksi viikkoa Suomessa, enkä ole vielä tehnyt yhteenvetoa leiristä, laiska mies. On ollut kaikenlaista tekemistä, varsinkin koulun puolella kun koulukirjoja ei tullut katsottua liikaa Portugalissa. Nyt olen kuitenkin päässyt sisään Suomen arkeen ja harjoittelu on lähtenyt hyvin käyntiin, vaikka onkin lunta aivan riittävästi.

Tämän vuoden Portugalin leiri oli hyvin onnistunut, kiitoksia Hannulle taas kerran. Jaksoin harjoitella enemmän kuin viime vuonna ja suunnistuskin sujui paremmin, vaikka vielä onkin paljon parannettavaa. Juoksin seitsemän kisaa leirin aikana, jotka toivat hyvän rytmityksen harjoitteluun. Kisoista sen verran, että säästyin hazardeilta, eli suunnistus ei lähtenyt kertaakaan pahasti lapasesta minun mittakaavalla. Harjoittelua tuli yhteensä noin 38 tuntia ja 390 kilometriä. Ei hirveitä määriä, mutta minulle tähän ajankohtaan sopivasti.

Nyt olen Turussa maaliskuun loppuun asti. Silloin menen Ruotsiin viikon kestävälle pääsiäisleirille Kristianstadin seudulle. Siihen asti vedän perustreenejä ilman turhempia kikkailuja. :) 

Rasti bongattu

keskivartalo pettää

MOC keski

Leirin hauskin treeni

måndag 4 mars 2013

Andalucia-O-Meeting ja siitä eteenpäin

Aika etenee kovaa tahtia täällä Espanjan auringon alla. Tai aika pilvistä on tällä hetkellä, mutta auringon alla ollaan joka tapauksessa. Kohta olen ollut paikalla kaksi viikkoa ja sen jälkeen on vielä kolme viikkoa laadukasta treeniaikaa jäljellä täällä Canos da Meca:ssa. Kokonaisuutena leiri on tähän asti mennyt hyvin. Suunnitelman mukaan olen tähän asti tehnyt melko paljon vauhtikestävyyttä, mutta tämän viikon jälkeen odottaa hieman rauhallisempi peruskestävyysjakso. Tässä eletään ja harjoitellaan kuin ammattilaisia. Tällä kertaa en edes ottanut koulukirjoja mukaan reissuun, joten nyt ei ole edes mahdollista ajatella sellaisia asioita liikaa.

Viime viikonloppuna järjestettiin korkeatasoiset kisat, joista tuli sekä hyviä että huonoja suorituksia minun osaltani. Perjantain knock-out spintissä oli taas kerran liian kiire eteenpäin, mikä tälläkin kertaa kostautui virheinä. Kisa juostiin metsässä ja radat olivat enemmän keskimatka- kuin sprinttityyppisiä. Minulla oli vaikeaa tulkita karttaa ja tajuta tuleeko ylä- tai alamäki vastaan, ja niissä tilanteissa ei ollut malttia hidastaa vauhtia tarpeeksi. Pääsin välierään asti, mutta siinä pummasin itseni kisasta ulos. 

Koko sprinttirumban aikana en myöskään muistanut syödä tarpeeksi, ja se pilasi sitten myös seuraavan päivän pitkän matkan kisaa. Pitkän matkan maastotyyppi oli minulle uusi ja minulla oli todella vaikeaa suunnistaa sujuvasti. Tein megapummin kolmoselle, mutta sen jälkeen yritin skarpata ja juosta kunnolla maaliin. Vähän matkan päästä energiat kuitenkin loppuivat ja olin lopussa aivan puhki. Niin puhki ja niin ärsyyntynyt, että päätin jättää viimeinen looppi kiertämättä. Tulipa taas kerran muistutus siitä, että ravinnosta on syytä pitää huolta.

Sunnuntain WRE-keskimatkassa halusin sitten todellakin näyttää, etten ole niin umpisurkea, kuin olin ollut tähän asti. Itseluottamus oli lähtiessäni aika alhaalla, mutta onneksi pystyin nostamaan sen hyvällä suorituksella. Teknisesti oli erittäin hyvä juoksu, mikä palkittiin toisella sijalla kovassa seurassa. Siitä oli mukavaa jatkaa harjoittelua. Sain tehtyä muutama tosi hyvä treeni viime viikolla ja määrää tuli muutenkin sen verran, että jaloissa alkaa tuntua. Tämän viikon lopussa odottaa kolmen päivän lepojakso, mutta siihen asti pitäisi vielä jaksaa tsempata. Linkki harjoituspäiväkirjaani löytyy oikealla ja sieltä voitte tarkemmin seurata millä tavalla treenit etenevät. Tuleehan samalla vähän pakkoruotsi-harjoittelua :)

Linkki viime viikonlopun kisoihin: http://www.aom2013.com/

Ennen keskimatkan viimeistä rastia

Kuninkaan vanavedessä

Keskimatkan palkintojenjako

______
Fredric