lördag 28 januari 2012

Långlänk i bergen

Efter att starten blivit aningen fördröjd i väntan på att damerna skulle komma i mål i skid-FM i Keuruu, startade vår Wolkswagen minibuss och körde iväg in i landet till ett område med betydligt mera berg än här nära kusten. Daniel, jag och Hannu körde en längre löplänk i betydligt mer kuperad terräng än vi är vana med hemma i Österbotten. Vi klev av skjutsen vid foten av berget och efter det väntade en rejäl uppförsbacke. De första drygt 10 kilometrarna gick uppför hela tiden, med undantag av en kort sträcka vid en platå ungefär halvvägs upp. Väl uppe befann vi oss på 1070 meters höjd.

Därefter sprang vi uppe på bergpartiet och möttes av olika sorters vyer. Först passerade vi ett stort område med vindmöllor. Sedan väntade lite småkuperad skogs- och bergsterräng där vi hade sällskap med några flockar kor som gick omkring. Efter det sprang vi igenom några byar, varav en var av det egendomligaste slaget man någonsin har sett. Runtomkring fanns ett nätverk av små åkerlappar inramade av stenmurar. Själva byn kunde lika gärna vara tagen ur en film om medeltiden. Vi sprang på extremt smala kullerstensgator där kor, höns, får och hundar rörde sig fritt mellan de små husen. Några människor såg vi inte till.

Till slut sprang vi via ett av landets största vattenfall, som var ca 60 meter högt. I sänkan ovanför vattenfallet var det en mäktig utsikt över dalen nedanför. Det var nästan så man blev lite höjdrädd när man klättrade på klipporna för att komma dit. I vilket fall som helst var det en mäktig upplevelse. Länken tog 2 timmar och 25 minuter och mätte ca 25 kilometer. På vägen hem stannade vi i byn nedanför berget och åt grillad kyckling vid en lokal restaurang. I morgon fortsätter programmet med ett pass styrketräning och en orienteringsträning med talkO-tema.                                                                       På väg upp

                                                                   Toppen hägrar

                                                           Välkommen till medeltiden
                               
                                                                     Farthinder

                                            Fredric tillsammans med byns hövding med fru

                                                               På väg till vattenfallet
                                                           Fin utsikt ovanför vattenfallet
                                                                   Daniel poserar

                                                                Fredric poserar

3 kommentarer:

 1. Halloj o hälsningar från ett för tillfället kallt o ruggigt Finland.

  Dethär med bloggen är ju skoj, dels att följa med vad ni håller på med och dels för att själv få lite inspiration till träningen (trots att man nuförtiden har framtiden bakom sig).

  Lycka till med träningen o den kommande säsongen!

  Hälsn. Kaj G

  SvaraRadera
 2. Heijpsan, mycket bra träning...:)

  SvaraRadera
 3. Tack så mycket! Roligt om du vill följa med oss och kul om vi även kan bidra med lite extra motivation!

  SvaraRadera