måndag 30 januari 2012

(S)talkO

Igår på förmiddagen gjorde vi en slags träning som vi i Paimion Rasti har prövat på några gånger tidigare i år och som verkat intressant. Den kallas talkO och går ut på att en i gången berättar för den andra vad man förväntar sig se i terrängen. En fungerar som "ledare" och meningen med att förklara högt för varandra är att ledaren bättre ska förstå hur den andra egentligen tänker när denne orienterar. Efteråt kan man sedan gå igenom vad löparen såg var och peka på om man till exempel vid vissa partier kunnat förenkla bättre, eller om man missat någon viktig enskild punkt in till kontrollerna. Dessutom är det bra för löparen själv att verkligen tvingas till att ha en plan för hur man ska springa hela tiden.

Vi kunde knappast ha fått en bättre ledare, eftersom Pasi kom med på träningen. Daniel började och förklarade fram till den sjunde kontrollen. När man sprang efter och följde med kändes det lite som om Daniel vore en jakthund på drev. I början gick det lite knaggligt när han väckte på nattspår, men direkt efter den fjärde kontrollen fick han upp viltet. I detta fall kanske viltet var en råbock eftersom drevet gick med så bra fart rakt framåt. Munnen gick oavbrutet och framförhållningen var god. Med en sådan orientering klarar han sig säkert bra i tävlingarna, det gäller bara att få riktningen och planeringen av sträckorna att stämma ännu lite bättre så är  risken mindre för småbommar som de i början av banan.

Efter det var det min tur att orientera från den sjunde till den tolfte kontrollen. Det gick faktiskt helt bra, orienteringen var kanske bäst under kontroll hittills på lägret. Det jag kunde tänka på är att vidga synfältet ännu lite till och fånga upp fler detaljer på sidorna. Dessutom kunde jag tillåta mig själv att förenkla ännu lite mera i mitten av sträckorna. Från den tolfte kontrollen orienterade sedan Pasi. Det som jag mest av allt kom att tänka på när jag sprang efter honom var i hur hög grad orientering egentligen är att göra saker och ting lätt för sig. När det gäller förenkling och att utnyttja all slags information som hjälpmedel vid orienteringen har man ännu mycket att lära.


Vår rutt (Pasis gps) på talkO-träningen


På kvällen körde vi den redan legendariska rock-jumppan under ledning av Hannu. Programmet är effektivt för hela kroppen och det är kul att göra styrketräningen i takt till musiken. Här under en del stilprov från några av övningarna.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar