torsdag 26 januari 2012

Det går inte alltid som man tänkt sig

Idag på förmiddagen skulle vi göra en hårdare träning med 4x10 min orienteringsintervaller. Inför träningen tyckte vi att allt borde vara okej. Vi hade fyra slingor som borde ta lite över 10 min styck. Vi tänkte springa 10 minuter på slingorna och jogga slutet som återhämtning. Vi tyckte att planeringen borde vara tillräcklig. Men tydligen inte. Träningen blev ett hårt och klockrent stolpskott av kaliber 30-06.

Eftersom träningen var rätt nära, cyklade vi till träningen. Att det började regna under färden dit störde oss inte så mycket. Problemen började dock redan när vi lämnat cyklarna och skulle springa till startplatsen. Ingen av oss fick kartan att stämma och allt blev lite svårare av att stigarna lämnats bort från kartan. Det visade sig att vi redan från början kommit in i området tidigare än vi hade trott. Nåja, efter en stunds yrande fick vi dock läget under kontroll och hittade startplatsen och kunde börja på.

Fiilisen var ändå på topp när vi startade. Fredric for ut med ett 30 sekunders försprång till Daniel. Till den första kontrollen gjorde Fredric ett litet misstag och såg att Daniel nästan var ikapp. Detta skulle dock bli den sista gången på cirka 30 minuter som de båda atleterna såg varandra. Härefter började en rätt spännande historia.

När 10 minuter gått, avslutade Fredric det första draget och joggade runt de sista kontrollerna av banan. Vid samlingskontrollen väntade ingen Daniel, vilket till en början inte verkade så underligt. Det som däremot var mer konstigt var att kartorna från de andra slingorna även var försvunna. Så småningom började dock Fredric ana oro över att Daniel aldrig började komma tillbaka. Efter att ha väntat nästan 15 minuter började han på allvar oroa sig över att något skulle ha hänt. Han var redan på väg att springa banan baklänges för att hitta Daniel när denne plötsligt dök upp från fel håll. Vad var det egentligen som hade hänt?

Förklaringen på allt det onda får sin början av att Daniel inte heller hittade den första kontrollen direkt och därmed fick han aldrig kontakt med Fredric. När 10 minuter hade gått, joggade han till skillnad från Fredric direkt till samlingskontrollen och hann dit före honom. Denna terräng är sådan, att allt ser rätt likadant ut, vilket kanske kan förklara Daniels beteende under de närmaste minuterna. Det som hände var nämligen att Daniel blev fundersam när inga kartor fanns på samlingspunkten och därför trodde att han kommit till fel ställe eftersom han under joggningen inte följt med på kartan så noga. Därefter räcker inte hans verbala uttrycksförmåga till att beskriva vad som försiggick i hans hjärnkontor. I alla fall fortsatte han att söka efter en samlingspunkt MED kartor inom det närmaste området. Efter en stund kom han dock fram till att den första platsen ändå varit den rätta, varefter han återvände dit och träffade på Fredric.

Av detta kan man dra slutsatsen att resten av träningen inte heller blev så lyckad. Dessutom saknade vi kartorna till de två sista slingorna, som någon "kylähullu" i skogen stulit. Trots att detta var beklagligt, lönar det inte att gräva ner sig för mycket. Vi har ännu gott om tid att genomföra många lyckade träningar här i Portugal och ännu fler ska genomföras där hemma ännu före säsongen börjar. Vi tar nya tag efter detta olycksfall i arbetet och fortsätter dagen med löpteknik och kortare spurter på kvällen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar