måndag 11 juni 2012

Fortfarande vid liv

Sorry, det råkade bli en onödigt lång paus för min del med bloggandet den senaste tiden. Jag har hållit på med lite allt möjligt och skriverierna har bara lämnat ogjorda. Jag har tränat, tävlat och börjat på med mitt kansliarbete hemma i Nykarleby. Däremellan har jag haft endorfiner i rörelse på flera olika sätt och därigenom har jag koncentrerat mig på annat än bloggandet :)

Men jag är fortfarande vid liv och från och med nu ska jag försöka ta tag i skrivandet igen. Sedan mitt senaste inlägg har jag hunnit med en hel del, både riktigt lyckade och mindre lyckade insatser. EM-tävlingarna i Sverige var en otroligt fin upplevelse och jag är glad att jag fick chansen att få visa vad jag går för. Sprintfinalen gick väl okej, men inte så mycket mer än så. Farten var bra, men många små misstag gjorde att placeringen inte var bättre än 31:a. Som tur var fick jag ännu chansen att springa en distans i skogen, där jag ändå trivs bäst. Andra sträckan i andra laget var precis den chans jag ville ha och just därför var det extra kul att lyckas där. Jag sprang ikapp tätklungan och hade bäst tid av alla på den andra sträckan. Fint att kunna leverera ett av mina bästa prestationer någonsin just när det behövdes.

Sprintfinalen (foto:Paimion Rasti)

Stafetten (foto: Paimion Rasti)


Följande veckoslut hoppade jag över ultralång-FM och satsade på två bra träningsveckor i stället. Det lyckades jag fint med, vilket jag tror kommer att vara värdefullt för att behålla formen ännu in i juni och juli. Efter det var det dags för sprint-FM i Tammerfors. Jag vann kvalet efter ett avslappnat och säkert lopp, men i finalen förstörde jag igen mina chanser till bättre placeringar genom några dumma små misstag. En plakett fick jag ju genom min åttonde plats, men med tanke på min löpkapacitet borde jag ha haft möjligheter till betydligt mer. Jag bestämde mig ändå att inte deppa för mycket och tagga upp inför följande helgs granskningstävlingar i Tammerforstrakten.

Efter kvalet (foto: Paimion Rasti)

Prisutdelningen (foto: Paimion Rasti)

Denna helg var det då granskningar i Tammerfors och Pinsiö. Helgen började dåligt, eftersom jag blev diskad på fredagens sprint. En trottoar var tillåten att springa på fram till en smal port på vänster sida, dit jag mycket riktigt hade tänkt springa. Misstaget var sedan det att jag sprang förbi porten en liten bit och därigenom befann jag mig redan på det förbjudna området när jag insåg att jag sprungit förbi. Eftersom det stod kontrollanter på samma ställe förstod jag att jag blivit diskad och joggade till mål.

Lördagens medeldistans gick sedan bättre. Farten var mycket bra, men jag hade ändå ställvis problem med att navigera i suppa-terrängen. Jag kände mig osäker och hade inte riktigt koll på vad jag skulle förvänta mig. Krokarna jag gjorde var i själva verket mycket små, men ändå förlorade jag överraskande mycket tid på dem eftersom det tog så länge för mig att läsa fast mig på kartan igen. Före nästsista kontrollen hade jag trots detta grepp om andraplatsen, men ett till förargligt misstag fällde mig ända till en femteplats när marginalerna var så små.

Resultat, Tampere Games medeldistans:  http://online.kokkens.fi/tulokset/fi/2012_tg/h21e/tilanne/2/0/ 

Efter medeldistansen hade jag dock en känsla av att jag helt klart har mer att ge på söndagens långdistans och det var verkligen kul att det faktiskt gick så bra som jag visste att jag hade kapacitet till. Dock började jag riktigt darrigt. Min plan var att börja lugnt, men på samma gång som jag fysiskt inledde lugnt slappnade jag även av alldeles för mycket orienteringsmässigt. Till ettan gjorde jag en klar bom och även till tvåan och trean hade jag dålig koll på vad jag höll på med. 

Som tur var lyckades jag skärpa mig efter det och från trean till mål levererade jag ett av de absolut bästa loppen jag någonsin har sprungit. Egentligen bommade jag ingenting, utan orienterade lugnt och säkert och orkade ännu öka farten på slutet. Detta räckte till en fin seger och berättigade även till en biljett till världscupen i Schweiz veckan efter Jukola, samt VM-granskningarna därpå följande tisdag och onsdag. Denna säsong går alltså precis åt rätt riktning och jag har ännu mycket att se fram emot. Nästa veckoslut kommer ännu Jukola som en trevlig bonus före de ännu viktigare individuella starterna i Schweiz.

Resultat, Tampere Games långdistans:  http://online.kokkens.fi/tulokset/fi/2012_tg/h21e/tilanne/3/0/ 


Medeldistansen (foto: Paimion Rasti)

Selityksiä (foto: Paimion Rasti)
_________
FredricInga kommentarer:

Skicka en kommentar