tisdag 6 november 2012

Vuokattiläger

Även om det tog en stund, fick jag det sjuka knät att ge med sig till slut och kunde börja träna igen. Efter Halikkokavlen for jag hem till Nykarleby när vi hade undervisningsfri vecka från skolan. Så värst högintensiv träning kunde jag till först inte göra, men helt bra grundträning fick jag ändå gjort. I vilket fall som helst var det skönt att vara hemma en stund. Fredagen den veckan gjorde jag dock en av de grymmaste träningarna på länge. På en genomvåt mosse täckt med 10-15 cm snö körde jag 20x2 min drag med en minuts stavgångsvila. Om inte sådana träningar ger både mental och fysisk styrka vet jag inte vad som gör det.

Lördag 27.10 till lördag 3.11 var jag sedan till Vuokatti på ett eget läger inför nästa års VM-tävlingar. Jag for dit ensam, men på måndag kom också Laura med direkt från Smålandskavlen. Trots att det till en början fanns en aning snö på en del ställen, lyckades jag genomföra ett mycket lyckat läger. VM-terrängerna börjar kännas mer och mer bekanta. Jag sprang sex träningar med tanke på långdistansen, tre vid Joutenlampi, två vid Tipasoja och en vid Pöllyvaara. Fyra gånger var jag uppe på Vuokatinvaara och sprang med tanke på medeldistansen och stafetten, och ännu en sprintträning kring Opisto hann jag med. Annars skidade jag på de fina 3,9 km utomhusspåren och gjorde lite annan lugn träning.

Speciellt de hårdare träningarna på söndag, tisdag, torsdag och lördag är jag riktigt nöjd över. Även om jag däremellan var lite okoncentrerad ibland, lyckades jag verkligen skärpa mig och behålla koncentrationen hela vägen på de träningarna. Jag kan kanske inte säga att jag upptäckte något revolutionerande nytt angående hur man ska orientera i VM-terrängerna, men jag fick helt klart bättre flyt i orienteringen mot slutet av lägret. Det krävs trots allt träning också för oss finländare i dessa terränger, om vi vill ha någon hemmaplansfördel på VM nästa år.

Nu är jag tillbaka i Åbo och tar det lugnt några dagar. Redan på torsdag åker jag iväg igen. Denna gång med sprintlandslaget på ett kort läger till Venedig i Italien. Lägret är endast från torsdag till måndag, men vi hinner springa tre tävlingar och springa fyra kvalitativa träningar på den tiden ändå. Nästa år vill jag verkligen utnyttja min löpkapacitet bättre genom en bättre orienteringsteknik i sprint och den satsningen börjar jag redan nu. Jag ser fram emot att få genomföra ypperliga sprintträningar och samtidigt få resa till ett så intressant resemål som Venedig som en välkommen paus i den gråa novembervardagen hemma.

______
Fredric


2 kommentarer:

  1. Häh? vad är det på finska? Mycket tärkeää på hela kansa vai?

    SvaraRadera
  2. Vad är det här för skit? Var är porren?

    SvaraRadera