onsdag 30 januari 2013

Off to Portugal

Tjenare!

Lähdin just Turusta kohti Portugalia ja suunnistusharjoituksia, tätä olen odottanut jo vähän aikaa. Toki Turussa on ollut hyvä talvikeli viimeiset kaksi viikkoa ja juoksuharjoittelu olen pystynyt tekemään ongelmitta. Viime viikonloppuna oli Turku Sprint cup 3. ja 4. Launtaina olin vähän hukassa YO-kylän sokkeileissa, vaikka olen suunnistanut melko paljon siellä. Juoksin myös väärällä kartalla, joten hylsyhän se siitä tuli. Sunnuntain sprintti oli mulle sopivampi, suhteellisen helppo ja pari pitkää väliä missä sai juosta niin kovaa kuin pystyy. Olin 3. ja hävisin 13 sekuntia Vilille, joka voitti molemmat kisat.

Olen levännyt vähän leirin alle ja otan varmaan pari eka päivää rauhallisesti Portugalissakin. Varsinainen harjoittelu lähtee käyntiin viikonloppuna kun juoksen NAOMin kisat Nisassa. Ohjelmassa on kaksi keskimatkaa, ja uskon että siellä on ihan vaativat maastot. Pohja on hyvä ja kartassa on paljon pisteitä.


Viikonlopun radat löytyy Sprint cupin sivulta: http://urheiluakatemia.fi/valmennus/suunnistus/turku-sprint-cup-2013&l0=valmennus&l1=suunnistus

Kuva: J.Jokila

torsdag 24 januari 2013

Lugnet efter stormen

Träningen går bra, även om jag inte rapporterat så mycket om den. Förra veckans förkylning gick om med rekordfart och sedan onsdag förra veckan har jag legat i bra med träningen igen. Lite problem av det ovanligare slaget stötte vi på i lördags, då en mäktig storm drog in från Atlanten. Allt var riktigt kaos den dagen. Träd välte huller om buller, sand flög omkring överallt, elektriciteten var borta hela dagen och vägarna avstängda på grund av alla träd som fallit. Först igår började vårt internet fungera som vanligt igen.

Annars har det varit rätt kyligt väder och regnat lite så gott som varje dag. Det största problemet med det är att få kläderna att torka, annars stör inte regnet och blåsten så mycket, så länge det inte blåser orkanstyrka. Förra fredagen gjorde jag en längre orienteringsträning i Marinha Grande, som gick riktigt bra. Inför nästa års VM-långdistans var terrängen mycket nyttig. Det gällde att orientera mycket snålt och spara in på varje onödig avvikelse från linjen. De hårda träningarna efter det har bestått av backdrag på söndag, orienteringsintervaller på måndag och mängdintervaller på onsdag. Däremellan har det blivit ordentligt med grundträning och ordentligt med löpkilometrar. Hittills har benen klarat av påfrestningen utan större problem.

Imorgon fredag är det sedan dags för slutspurten på vårt läger här i Portugal, vilken består av ett liknande miniläger som senast, men denna gång i Viseu-trakten där POM gick förra året. Även denna gång kommer det att bli intensivt program, dock kanske inte ändå lika intensivt denna gång, då inte Thierry är med. Fransmännens banor är det ändå fortsättningsvis som vi får använda oss av, vilket är väldigt generöst av dem. Lika högklassiga banor skulle åtminstone inte jag klara av att planera. Till sist kan jag ännu länka till världsmästare Bertuks fina video från förra minilägrets orienteringsintervaller. Jag syns inte så mycket i videon, men där någonstans i klungan finns jag också. Oftast lite närmare täten på klungan än Bertuks, dock :)




Stranden nedanför vårt hus

Utsikt från balkongen en ovanligt fin kväll

Ovädersmolnen närmar sig bakom


______
Fredric

måndag 21 januari 2013

Kuulumisia

Moro!

Floridan ja jet-lagin jälkeen olen taas päässyt hyvään harjoittelumakuun. Harjoittelut kotikentällä lähti käyntiin Paimion kotileirillä kaksi viikonloppua sitten ja asenne meidän treeneissämme oli kohdallaan. Viime viikonloppuna kävin hiihtämässä ja syömässä hyvää ruokaa Lahdessa. Olen tehnyt perustreenejä melko paljon ja kävin myös juoksemassa mattotestin viime viikolla. Testitulokset vaikuttivat ihan hyviltä, mutta vielä puuttuu muutama TV-kova ja pitkälenkki ennen kuin olen valmis kestävyysurheilija :)

Ohjelma jatkuu aikalailla samana kuin mitä on ollut tähän asti. Pääsen toki taas sulalle,  kun menen pitäämään Turun lippua korkealla Portugaliin heti kun Fredric lähtee pois. Portugalissa on tarkoitus suunnistaa paljon ja ajattelin myös juosta viisi kisaa, NAOM ja POM. Kiva päästä suunnistamaan taas pitkästä aikaa.

Ensi viikonloppuna on jälleen laadukas treeniviikonloppu tulossa, kun Turussa pidetään Sprint Cup 3 ja 4. Tarkoitus olisi juosta molemmat kisat ja lisäksi perjantaina ja launataina on suunnistusta luvassa illallakin, ei huono. Aina kun kirjoitan tekstejä meidän blogiin, musta tuntuu että näistä tulee hirveen lyhyitä. Aina on paljon ajatuksia, mutta ne vaan häviää kun aloitan kirjoittamaan, onneksi Fredricin tekstintuotanto on laadultaan parempaa tavaraa :)


-Daniels

PR-leiri (kuvat Signe)



tisdag 15 januari 2013

Ensimmäinen viikko Portugalissa

Aika vähän olen loppujen lopuksi kertonut meidän päivistä täällä Portugalissa. Hengissä ollaan, mutta treenejä on ollut sen verran, että en ole ehtinyt kirjoittaa mitään tänne. Ensimmänen kolmesta viikosta meni aivan erinomaisesti. Uskaltaisin melkein sanoa, että viikko oli kovin ikinä harjoittelun suhteen. Harjoituspäiväkirjasta voitte katsoa tarkemmin, mitä tuli tehtyä. Suunnistusreenit olivat todella korkeatasoisia. Ensin olimme KR:n porukalla täällä Quiaioksen seudulla juoksemassa, sitten viikonloppuna kävimme Nisan seudulla Mini-Campilla, missä myös Thierry liittyi joukkoon.

Ei voi muuta kuin ihailla Thierryn tahtia. Hienoa päästä kokeilemaan sitä vähäksi aikaa. Henkisesti on aika rankkaa suunnistaa neljä kertaa päivässä, kuten teimme lauantaina, ja tietenkin jalat myös huomaa rasituksen. Perjantain ja lauantain kilpailunomaiset keskimatkat olivat erittäin hyviä treenejä, samoin sunnuntain suunnistusvedot Thierryn, Hannun, Jeren ja Nurzin lisäksi myös Bertuksin ja yhden Rehns BK-tyypin kanssa. Tällaisessa porukassa on mahtavaa harjoitella. Palautetta saa heti, jos kiertää puskan väärältä puolelta.

Tämä viikko tosin alkoi huonosti. Luulin jo säästyneeni Lauran flunssalta, mutta kehoni oli lopulta pakko antaa periksi eilen, kun nenä alkoi vuotaa ja kurkkua kutittaa. Aina on harmillista sairastua, varsinkin leireillä, mutta tässä olotilassa ei voi muuta kuin levätä. Onneksi Lauran flunssa ei kestänyt kovin montaa päivää, joten toivottavasti minäkin pääsen kohta taas liikenteeseen. Lopuksi muutama kuva lauantain sprinttitreenien upeista maisemista.










______
Fredric

måndag 7 januari 2013

Jet-Lag

Moro,

olen ollut vähäsanainen viimeaikoina, syyitä on kaksi, ei ole tapahtunut mitään ihmeellistä eikä ole ollut nettiä kahteen viikkoon. Oltiin perheen kanssa Floridassa joulun ja uudenvuoden yli. Floridassa harjoittelin niin paljon kuin kerkesin muun ohjelman oheessa. Muuten otettiin aurinkoa ja bongattiin alligaattoreita. Oli ihan mukava lomailla ja nyt tuli Amerikkakin tutuksi.

Asuttiin Bonita Springsissä, Floridan länsirannikolla. Paikka oli enemmän erikoistunut golffiin kuin juoksuun, joten treenimaisema ei ollut mikään erityisen hieno. Sain kuitenkin treenattua ihan hyvin, kahden viikon numerot yhteensä 250 km juoksua ja 26 tuntia.

Nyt en jaksa kirjoittaa enempää, aivot liian taikinaa pitkän reissun jälkeen :) I'll be back.

_Daniels


Alligator




Gopher Tortoise

Naples Beach

Hilla

+ muut matkustajat



söndag 6 januari 2013

Joulu Funäsdalenissa

Vaikka olen vähän myöhässä, voin aloittaa toivottamalla kaikille lukijoille hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta. Tänä vuonna kävin leireilemässä Lauran perheen kanssa Ruotsin Bruksvallarnassa. Meillä oli siellä todella hauskaa. Hiihtokilometrejä kertyi mukavasti ja muutenkin oli tosi hienoa viettää joulua näin upeassa paikassa. Harmi vaan että sää oli melkein koko ajan sen verran pilvinen, ettei päässyt ihailemaan kaikkia maisemia. Hiihdon kannalta oli toki mainio sää. Ei ollut turhan kylmää, kuten monta kertaa on ollut, kun olen ollut Suomen Lapissa hiihtoleirillä.

Juuri ennen kuin lähdimme Ruotsiin, tein kovan treenin juoksumatolla. Kokeilin muutamien sveitsiläisten suosikkitreeniä, jota kutsutaan Crescendo:ksi. Ensin tunti juoksua 4 min/km vauhdilla, sitten heti perään 20 min 3.30min/km ja 15 min alle 3.10min/km. Aika kova treeni oli, mutta uskon että juuri tällaiset treenit antavat raakuutta pitkälle matkalle. Ruotsissa juoksin hyvän mäkijuoksuharjoituksen ja pitkän 50 minuuttisen TV-reipas-kova vedon hiihdon lisäksi. Kotiin tultua tein vielä viime suunnuntaina lyhyemmän mäkitreenin matolla ennen kuin tämän viikon rauhallinen jakso alkoi. Aika väsynyt olin viimeisissä treeneissä, mutta nyt tuntuu jo paremmalta lepoviikon jälkeen.

Uudenvuoden jälkeen kävimme Lauran kanssa vielä kotona Uudessakaarlepyyssä kääntymässä. Aina on mukavaa käydä sielläkin. Valitettavasti tällä viikkolla on ollut aika huonot kelit, kun sekä juokseminen että hiihtäminen on ollut olosuhteiden vuoksi vaikeaa. Mutta onneksi ohjelmassa luki lepoviikko, niin ei ole ollut pakko tehdä niin paljon treeniä. Tulimme perjantaina takaisin Turkuun ja ehdin lauantaina vielä juoksemaan "Erikoispitkän sprintin" Paraisissa. Aika liukasta oli, mutta silti hyvä treeni.

Huomenna maanantaina lähden onneksi seikkailemaan parempiin olosuhteisiin. Laura ja minä lennämme Portugaliin ja vietämme kolme viikkoa Hannu Airilan treenikeskuksessa Quiaioksessa. Ihanaa päästä sulalle maalle juoksemaan. Nyt pitää vaan muistaa maltti, ettei mopo pääse karkaamaan. Hyvin harjoittelu etenee, mutta pitää muistaa, että vielä on aikaa MM-kisoihin ja vasta siellä pitäisi olla huippukunnossa. Portugalista yritän tänne raportoida vähän säännöllisemmin päivien tapahtumista.








Ja jos joku vielä ei tiedä, niin voin kertoa että Laura ja minä menimme kihloihin 12.12.2012. Tuntuu erinomaisen hyvältä :)


 
_______
Fredric